Några rader om förvaltning

När vi talar om förvaltning som en avslutande del i många av våra webbprojekt, så är det inte alltid alla som hänger med. Därför tänker vi skriva ett par rader om hur vi ser på förvaltning av en webbsida/applikaton och varför den är viktig. Vi ska försöka att inte dyka för djupt inom de olika spåren vi tar upp, utan det kan vi i framtiden ägna specifika nyheter till.

Bra innehåll är vad vatten och näring är för krukväxter

Vi arbetar framförallt med att komma på, utveckla och leverera smarta webblösningar som stämmer överens med kundens mål och behov, och som innehåller det lilla extra. Detta är inga konstigheter. I många projekt, när vi kommer till punkten innehåll, är kunden snabb med att bedyra att de minsann har både texter, bilder och övrigt innehåll redo, och att de ska sköta administrationen av sidan helt själv. I teorin är detta kanonbra. Verkligheten ser ofta lite annorlunda ut.

Varför ligger då detta oss så varmt om hjärtat? Givetvis för att om vi levererar ett välfungerande och fräckt skal, och innehållet är bristfälligt, så faller hela produkten. Kikar man på det ur ett sökbarhetsperspektiv, SEO, så är innehållet en otroligt viktig del. Relevant, färskt och bra strukturerat innehåll, är som ljuv musik för Google, Bing och de andra sökmotorerna.
Sist men inte minst så genomskådar besökare och kunder ouppdaterat och gammalt innehåll snabbare än vi hinner säga konverteringsgrad, och effekten av webbsidans innehåll blir försämrad.

Att förhindra att bäst-före datumet passerar, tekniskt sett

En sida eller applikation på webben idag är som färskvarorna i den lokala butikens mejerihylla. Övriga jämförelser undanbedes. Vad vi menar är att ibland finns en föreställning kring att när en webbsida väl är lanserad, och ligger publik, så är jobbet klart. Då kan man luta sig tillbaka och vänta på att få skörda. Detta är givetvis helt fel. I många fall är det då det riktiga arbetet startar. Som nämnts i punkten innan så är innehållet på sidan en otroligt viktig del.

En annan aspekt är, den idag, otroligt snabba tekniska utvecklingen. Det kommer nya versioner av webbläsare, CMS, plugin, sociala plattformar och så vidare. För att webbsidan ska fungera tillfredställande krävs det helt enkelt en regelbunden bevakning av allt tidigare nämnt, och vid behov, uppdatering. Detta måste ske löpande, hela tiden, för att inte webbsidan ska tappa i värde.

Definiera och följa upp mål med webbsidan

En publik webbplats har alltid ett mål och syfte, som är mer eller mindre kopplat till kundens verksamhet. Det är en självklarhet. För att få ut det verkliga värdet av att ha en webbnärvaro är det viktigt att sätta upp mätbara mål. Dessa kan vara både stora och små, enkla eller avancerade.

Idag finns det väldigt många bra verktyg och metoder för att samla information kring besökare och hur de använder webbsidan. Detta betyder att det inte behöver bli så märkvärdigt att ta fram vecko- eller månadsrapporter kring hur webbsidan “sköter sig”. Görs detta, så finns det stora möjligheter att skapa förändring, åtgärda eventuella fel och brister samt få input kring hur innehållet bör hanteras. Att sitta helt ovetande kring hur besökare och kunder använder webbsidan, gör den tämligen värdelös, och webbstrategin blir en gissningslek.