Webbplatsen, din viktigaste investering?

Webbplatsen, din viktigaste investering?
Vintage investing av Chris Potter (CC by 2.0)

Att bygga en ny avancerad webb är dyrt. Webbplatser är levande produkter som behöver uppdateras och utvecklas även efter att de lanserats, räkna därför med att din nya webbplats kommer att kosta.

Vissa ser köpet av webbplats som ett nödvändigt ont, som en utgift. Det tycker vi är fel sätt att se på saken. När ett företag köper ny webbplats ska det vara en investering, inte en kostnad.

Vad menar ni?
Vi menar att din webbplats är en ekonomisk satsning och att den därför bör ha ett syfte och ett mål. Förhoppningen bör vara att du ska kunna tillgodoräkna dig en framtida avkastning.

Det kan exempelvis vara genom att webbplatsen ökar din försäljning och därigenom dina intäkter, eller att den leder till minskade kostnader i andra delar av din verksamhet. En bra sökbar FAQ kan exempelvis minska antalet supportfrågor eller förbättra din försäljning medan bättre landningssidor kan öka antalet konverteringar.

Vad behöver jag?
Det är en av de första frågorna du bör ställa dig, men börja alltid med att först backa bandet och fråga dig varför. Varför behöver ditt företag en ny webbplats?

Det är enklare att se vad som behöver göras när du har en tydlig bild över varför förändringar behöver ske. Det hjälper dig att prioritera funktioner som är viktiga för att webbplatsen ska fylla sitt syfte, vilket i slutändan är det som får investeringen att ge avkastning.

Vilka funktioner och aspekter som är viktiga beror helt på vad ditt företag gör, situationen ni befinner er i, samt vilka behov er webbplats behöver fylla. Vissa avancerade webbplatser gör bara en sak, men den saken gör de väldigt bra. Ett exempel på detta är google.com, en webbplats som helt kretsar kring sin avancerade sökfunktion. Sökfunktionen är navet som många av företaget Googles tjänster utgår ifrån. Ska er nya webbplats stärka ert varumärke, ge fler leads, eller kanske förenkla köpprocessen för era kunder?

Tänk Maslows behovstrappa!
Enligt en förenklad modell bestäms priset på din webbplats av hur många funktioner och egenskaper den ska ha, samt av hur pass skräddarsydda och förfinade dessa ska vara. Precis som vid andra investeringar bör du förhålla dig till en budget, vilket troligtvis innebär att du inte kan få allt du vill ha med en gång.

Du har säkert hört talas om Maslows behovstrappa. Pröva att sätta in ditt företag och webbprojekt i Maslows behovstrappa, på vilka nivåer passar era olika önskemål på webbplatsen in? Om du driver webbshop kan man exempelvis tänka sig att en köpfunktion hamnar på trappans första nivå och en säker betallösning på nivå två. I sådana fall bör sådana funktioner kanske prioriteras framför visuella effekter som hamnar högre upp i behovstrappan. Fundera över vilka behov din nuvarande webbplats fyller och vilka steg på behovstrappan du vill ta med din nya webbplats.

Vi tror att tankeexperiment som detta kan hjälpa dig att ställa rätt krav i rollen som beställare, vilket i sin tur hjälper digitala byråer som oss att ge dig valuta för dina investerade pengar. Ta gärna kontakt om du vill diskutera texten, vill dela med dig av egna tankar kring webbplatsen som investering, eller om du vill ha hjälp med ditt webbprojekt.

/Nils och Tobias