Därför behöver du bra texter på webben

Därför behöver du bra texter på webben
Broken letters av zeitfaenger.at (CC BY 2.0)

Ny teknik och nya mediekanaler förändrar vårt sätt att leva och kommunicera. I denna bloggpost försöker vi ringa in textens betydelse för dagens webbplatser.

Var ett klick bort istället för att klickas bort
Text är en viktig del av innehållet på din webbplats, den fyller nämligen flera funktioner du inte vill vara utan. Texten gör ditt budskap enklare att förstå, den behövs dessutom för att göra din webbplats sökbar.

Vi lever med ett internet där den visuella kommunikationen har en växande betydelse. Surfplattor och smartphones blir allt viktigare och din webbplats behöver fungera bra på alla format. Bilder och video har blivit viktigare för räckvidden på Facebook, samtidigt är de visuella formaten Instagram och Snapchat de mest populära sociala medierna bland ungdomar.

Det ställer krav på dig som vill sälja produkter eller nå ut med andra typer av budskap. Du måste ge din målgrupp en bra upplevelse även på mindre skärmar, annars går de vidare till någon som gör det bättre. Du behöver ett kärnfullt textinnehåll som passar till dina bilder och som anpassats för att fungera till flera olika format. Genomtänkt copy behövs för att bygga en anpassad webbplats med bra innehåll. Men texten är också viktig för att göra appar och andra digitala tjänster användarvänliga.

Bild eller text?
Bilden är och har alltid varit ett viktigt kommunikativt verktyg, vi tenderar nämligen att tro mer på det vi ser än det vi läser. Bilden är ett starkt verktyg, men den blir ännu starkare i kombination med text. Jag tycker om att likna förhållandet vid ett rostat bröd. Brödet är godare med både smör och ost, de kompletterar nämligen varandra. Det är likadant med text och bild.

Själv älskar jag att lägga ner kärlek i min frukost, ibland genom att göra scones eller våfflor. Ibland slänger jag ihop något kul av det som finns i kylskåpet. Tyvärr hinner jag bara med det på helgerna, och ibland saknas inspirationen. Det kan vara likadant med texter. Bild och text kan sättas ihop för att förtydliga, de kan också kombineras på sätt som skaver. Det är då, när du överraskar och väcker tankar som du fångar intresse och engagerar.

Om du saknar tiden att arbeta med texter och visuella budskap, eller behöver hjälp med att hitta ingredienser som överraskar, då kan det vara läge att stiga in i en beställarroll. Kom dock ihåg att specificera uppdraget. Med rätt förutsättningar ökar uppdragstagarens chanser att lyckas.

Glöm inte Google
När du skriver texter till ditt företags webbplats tillkommer alltid en extra målgrupp som behöver tillfredsställas. För att nå fram till din egentliga målgrupp måste du tillgodose behoven hos Google. Internet är oöverskådligt, vilket innebär att du måste göra din webbplats och ditt erbjudande lätt att hitta.

Se till att anpassa dina texter så att Googles sökmotor enkelt förstår och hittar texterna när de är relevanta för den som söker. Detta är en av de delar som ryms under begreppet sökmotoroptimering. Det finns många andra sökmotorer, men om du främst riktar dig mot en svensk målgrupp räcker det gott med Google, de är överlägset störst bland de svenska användarna.

Se till att ha Google i åtanke när du bygger textens struktur, men stirra dig inte blind på tips om sökmotoroptimering. I slutändan är det människor du vill nå, därför är det innehållet som måste övertyga. Du som känner din målgrupp väl bör ha ambitionen att besvara deras sökfrågor. Du bör samtidigt berätta om dina tjänster på ett engagerande sätt som får besökaren att stanna kvar och bli din kund. Om du ska sökmotoroptimera text i WordPress kan vi rekommendera Yoast, det är ett verktyg vi själva använder.

Vill du diskutera något av det vi belyst i denna text? Ta gärna kontakt, vi svarar på alla mail och hör av oss så snart vi har möjlighet.

/Nils