Därför ska du inte använda WordPress

Wordpress
WordPress Schwag av Erik (HASH) Hersman (CC by 2.0)

WordPress är världens mest populära system för webbpublicering, men är det också världens bästa? Vi delar med oss av vår syn på systemets styrkor och svagheter.

Över 60 miljoner webbplatser använder WordPress och mer än 40 procent av alla webbplatser med ett webbpubliceringssystem (CMS-system) använder systemet. Enligt WordPress själva driver de 25 procent av Internet. Chansen att denna text angår dig är därmed ganska stor.

Hur kommer det sig då att vi listar anledningar till varför man inte ska använda WordPress? Om det dominerar marknaden för webbpubliceringssystem borde det väl rimligtvis vara ett bra system?

Tre argument för att inte välja WordPress
WordPress är störst och bra på mycket. Det finns dock några nackdelar som vi tycker att du ska känna till.

Saker som WordPress gör bra
Okey, vi säger inte att WordPress är dåligt. Vår egen webbplats drivs av WordPress och vi använder det i de flesta jobb där vi bygger webbplatser åt kunder. Systemet har klara nackdelar, men har heller inte blivit störst av en slump.

WordPress är först och främst enkelt att använda. Många användare är dessutom bekanta med systemet, vilket är en fördel som inte ska underskattas. Det passar perfekt för företag med små och medelstora webbplatser där målet är att presentera verksamheten genom ett mindre antal sidor och en företagsblogg.

Som en följd av systemets popularitet har WordPress ett stort utbud av teman och plugins som gör möjligheterna till modifikation stora. Det väl utbyggda communityt av användare underlättar när du stöter på problem, sannolikheten för att någon haft samma problem och kan hjälpa dig är stor.

Framtidens CMS-system
Det är svårt att sia om hur länge WordPress kommer vara det största webbpubliceringssystemet, en beprövad sanning är att alla imperium faller förr eller senare.

Det är svårt att peka ut nästa stora grej, men det finns ett antal intressanta kandidater. Ett CMS som vi håller ögonen på är Grav. Det är relativt nytt, betydligt mindre och mycket snabbare än WordPress. Vi tror att Grav mycket väl kan bli en framtida utmanare när det kommer mindre omfattande webbplatser. Contentful är ett annat intressant CMS som dock kostar lite mer.

Vi fortsätter att rekommendera WordPress eftersom det i många fall fortfarande är det bästa alternativet för många kunder. För dig som är beställare kan dock de negativa aspekter vi tagit upp vara bra att känna till när du planerar din webbplats framtid.

Tveka inte att fråga
Hör gärna av dig ifall du har frågor eller tankar kring texten. Vi hjälper också gärna ditt företag med att arbeta fram en ny webbplats eller att förvalta och framtidssäkra er befintliga site. Ni kan kontakta oss här.

/Emil och Nils